Tall ships, vis en windenergie op Havenfestival 2019

Duurzaamheid en innovatie zijn dit jaar de belangrijkste thema's van het Havenfestival IJmuiden. Amsterdam IJmuiden Offshore Ports zorgt op 29 en 30 juni voor groene windenergie op de Trawlerkade. Maar ook vis is weer een belangrijk onderdeel van het jaarlijkse festival. Zo staat het visplein volledig in het teken van de campagne Noordzeevis uit IJmuiden.

Kunst en cultuur
Achter de schermen wordt door de vrijwilligers en professionals hard gewerkt aan een programma met Havenfestivalklassiekers en verrassende activiteiten voor een breed publiek. Afgelopen editie scoorden de vistafel, de rondvaarten en de culturele activiteiten erg goed. Die zijn dus zeker terug te verwachten. Op het culturele vlak krijgen lokale theater- en muziekmakers alle ruimte om zichzelf te presenteren, onder meer op het Rabobank IJmond Podium dat met zeecontainers wordt opgebouwd. Op zaterdagavond zorgen de Havenfestival All Star Band, Yes-R en Lee Towers voor een gezellig feest op het Cornelis Vrolijk Hoofdpodium. Uiteraard is er ook weer Kunst op de Kade met medewerking van lokale kunstenaars in het pand van Klaas de Boer (2e Havenstraat).

IJmuiden van boven
Net als vorig jaar is IJmuiden Rauw aan Zee weer een belangrijke partner van het Havenfestival. In samenwerking met Citymarketing .IJmuiden krijgen festivalbezoekers de kans om de veelzijdigheid van onze gemeente vanuit de lucht te bekijken! Halverwege de Trawlerkade komt een heus museumplein waar acht musea uit Velsen en omgeving zich aan het publiek presenteren. Op deze plek kunnen bezoekers ook terecht voor meer informatie over de toeristische mogelijkheden in Velsen.

Sail 2020
Met de komst van het Statenjacht De Utrecht en de Morgenster legt Havenfestival IJmuiden nadrukkelijk de link met Sail 2020. Het Havenfestival vindt volgend jaar in augustus plaats en heet dan PreSail IJmond. Statenjacht De Utrecht is op 29 en 30 juni gratis te bezichtigen, terwijl de Morgenster op 29 juni om 11.00 en 14.00 uur van wal steekt voor een vaartocht op zee. Tickets zijn verkrijgbaar via deze link.

Noordzeevis uit IJmuiden
Op het visplein geeft stichting Noordzeevis uit IJmuiden in samenwerking met Cornelis Vrolijk en Fish & Seafood Waasdorp uitleg over vis en de verduurzaming van de visserijketen. Uiteraard kunnen bezoekers hier ook terecht voor haring, paling, makreel en versgebakken vis. Ondertussen liggen aan de kade vele schepen die je kunt bezoeken en zijn er verschillende rondvaarten. Ook is er weer een bedrijven- en festivalmarkt. Deze worden net als vorig jaar op het weggedeelte van de Trawlerkade neergezet.

Sponsors
Havenfestival IJmuiden is volledig afhankelijk van sponsors. Zonder deze financiële steunpilaren zou het niet mogelijk zijn om een gratis toegankelijk festival van deze omvang te organiseren. De hoofdsponsors zijn IJmuiden Rauw aan Zee/Gemeente Velsen, Cornelis Vrolijk, Rabobank IJmond en Zeehaven IJmuiden. De overige sponsors staan vermeld op de homepage van de website en zijn ook op het festivalterrein goed zichtbaar.

Organisatie
Het Havenfestival wordt georganiseerd door de Stichting Havenfestival IJmuiden. Het bestuur bestaat uit Jakob Klompien (voorzitter), Martijn Mewe (secretaris), Dennis van Klooster (penningmeester), Karin Maat (vice-voorzitter) en Hans Weeren (algemeen bestuurslid). De projectgroep bestaat uit Kees Kuiper (voorzitter), Erica Haasnoot (nautisch), Netty Struijs (vrijwilligers), Maike Mehlert, Geert Simmer, Hilda Oudendijk (markt), Dennis Sintenie, Tom Siekman en Varena Lenes (stagiair). Het Havenfestival wordt geproduceerd door No Nonsense Producties. Citymarketing .IJmuiden ondersteunt bij de promotie van het festival.

Informatie
Dit jaar vindt het Havenfestival IJmuiden plaats in het weekend van 29 en 30 juni. Een festival boordevol activiteiten zoals rondvaarten, entertainment, schepen, kinderactiviteiten, een bedrijven- en festivalmarkt, kunst en natuurlijk vis. De meeste activiteiten vinden plaats op de Trawlerkade. Volg onze social mediakanalen voor het laatste nieuws: facebook.com/havenfestival, instagram.com/havenfestivalijmuiden en twitter.com/Havenfestival.

Nieuws archief

22 mei 2019 - Vaar zaterdag 29 juni mee op de Morgenster!
29 april 2019 - Kunstenaars gezocht voor Kunst op de Kade
18 maart 2019 - Tall ships, vis en windenergie op Havenfestival 2019
24 juni 2018 - Havenfestival IJmond trekt 25.000 bezoekers
15 juni 2018 - Alle activiteiten van het Havenfestival 2018 op een rij!
15 juni 2018 - 'Keeltjes en lippen' gekozen tot typisch IJmuidens visgerecht
08 juni 2018 - Havenfestival IJmond in teken van vis en duurzaamheid
08 juni 2018 - Cornelis Vrolijk gaat voor een schone zee
30 mei 2018 - Leerlingen Technisch College bouwen kunstwerk van plastic
29 mei 2018 - Bibliotheek ook aanwezig op Havenfestival
08 mei 2018 - Kunstenaars gezocht voor Kunst op de Kade
29 april 2018 - Havenfestival en IJmuiden Rauw aan Zee zoeken typisch IJmuidens visrecept
07 juli 2017 - Winnaars fotowedstrijd in het zonnetje gezet
20 juni 2017 - Duizenden foto's op Facebook
18 juni 2017 - Havenfestival maakt comeback met veel hoogtepunten
06 juni 2017 - De belangrijkste informatie op een rij!
31 mei 2017 - Film 'Zicht op water' vier keer te zien op Havenfestival
23 mei 2017 - Rondleidingen op boorplatform Paragon C463
03 mei 2017 - Stem via Facebook op jouw favoriete foto!
24 april 2017 - Boorplatform en Nijlpaard eyecatchers van het Havenfestival
05 april 2017 - Havenfestival organiseert fotowedstrijd
14 maart 2017 - Havenfestival dit jaar op 17 en 18 juni
14 maart 2017 - Professioneel, betrokken en vernieuwend
14 maart 2017 - Festival met duidelijk profiel
14 maart 2017 - Jakob Klompien nieuwe voorzitter

Contact

Stichting Havenfestival IJmuiden

Postbus 290 1970 AG IJmuiden info@havenfestivalijmuiden.nl

Productie

No Nonsense Producties tom@nnprod.nl